Harri Höglund

Keittiö- ja kylpyhuonekalusteita valmistavan Temalin hallituksen puheenjohtaja Harri Höglund kertoo tekemisen ja aktiivisuuden olevan elämän suurimpia intohimoja – oltiin sitten töissä tai töiden ulkopuolella.
A working person

– Amerikan autoista tykkään todella paljon. En pelkästään niistä autoista, vaan kaikesta siihen skeneen liittyvästä tunnelmasta, fiiliksistä ja ihmisistä. Harrastepiirin ihmiset ovat todella reiluja ja rentoja. Autoja ruuvaillessa saa ratkaista ongelmia ja oppia uutta. Ja tietenkin pääsee nauttimaan ajamisesta, Harri lisää.

Harrastaminen näkyy myös miehen olemuksessa – Harrin tyyli pukeutua on rentoa, tatuointeja ei peitellä, vaan päinvastoin ja leukaa koristaa pitkä parta.

– Mä tykkään tatuoinneista. Eihän jenkkiharrastaminen sitä tarkoita, että on tatuoinnit, mutta aika monella on ja itse yhdistän sen siihen. Tatuoinnit ovat kauniita.

Miksi Porin seutu vetää nuoruutensa pääkaupunkiseudulla viettänyttä Harria puoleensa?

– Monet kaverit pääkaupunkiseudulla usein ihmettelevät, että ”mitä sä teet siellä Nakkilassa, kun pääkaupunkiseudulta löytyy kaikkea”, mutta täällä elämänlaatu on korkeampi – johtuen jo pelkästään siitä, että asuminen on halvempaa. Samalla rahalla saa paljon enemmän. Lisäksi ihmiset ovat täällä hyvin välittömiä, kiinnostuneita ja auttavaisia. Kaupassa tullaan helposti juttelemaan ja kyselemään omia ja yrityksen kuulumisia. Pääkaupunkiseudulla sellaista harvemmin tapahtuu. Täällä on yhdessä tekemisen fiilis.

Millaista Porin seudulla on toimia yrittäjänä?

– Porin alueella on mahtava tehdä businesta sen takia, että täällä ihmiset ovat palvelukykyisiä ja avuliaita – paljolti perustuen varmasti siihen, että ympyrät ovat pienemmät. Alinhankkijaverkosto on tuttua ja sen kanssa on kiva tehdä töitä. Kunta on kiinnostunut yrityksestä – pitää yhteyttä, tarjoaa apua ja on nopea tekemään päätöksiä. Selkeästi on sellainen olo, ettei ole yksin tekemässä töitä. Täällä vaalitaan yrittäjiä ja työpaikkoja sekä halutaan pitää huolta, että yrityksen toimintaympäristö on oikeanlainen. Jos vaikka haluaa laajentaa hallitilaa – rakennuslupa-asiat tulevat hyvin sutjakkaasti, palotarkastajilta saa neuvoja ja rakennustarkastus auttaa. Perustuki toimii ja jo pelkät tonttien hinnat ovat selkeä kilpailuetu, Harri pohtii.

– Jos miettii pelkkää liiketoimintaa, niin täällä, sanoisinko maaseudulla, työntekijät ovat tosi uskollisia, tekevät parhaansa ja vaalivat sitä työpaikkaa. Pääkaupunkiseudulla tulee vähän sellaista huutokauppaa, kun työntekijät saattavat vihjailla lähtevänsä kilpailijalle nauttimaan parempaa palkkaa samasta työstä. Täällä ihmiset jäävät viihtymään ja kehittämään työpaikkojaan. Työpaikka ei jää välietapiksi. Temalilla pisimmät työsuhteet ovat vuodesta 2003 saakka ja uusien osaajien tarjonta on laadukasta. Kun työ ei ole itsestäänselvyys, silloin myös yritetään paljon.

Miten kehä kolmosen sisäpuolelta Satakuntaan vaihtaminen on vaikuttanut itse työn tekemiseen?

– Se ei ole tehnyt siitä ainakaan hankalampaa. Me ollaan logistisesti hyvässä kohtaa. Porista pääsee lentämään Helsinkiin. Autolla pääsee Helsinkiin. Bussiyhteydet, junayhteydet ovat ok. Meidän busineksen näkökulmasta Porin seutu on metallin kärkipäätä ja täällä saadaan ostaa hitsauspalvelut taitavilta tekijöiltä. Muutenkin yritysilmapiiri täällä Porin seudulla on hyvä.

Millaiset arvot ohjaavat Harrin toimintaa Temalin puikoissa?

– Temalin vahvin arvo on kyllä kotimaisuus. Suomessa yrittäminen on tärkeää – me valmistamme tuotteemme kotimaassa, turvallisesti ja laadukkaasti. Emme ole mikään sellainen firma, joka tuo kaiken Kiinasta tai teettää halvalla Baltian maissa. Meidän pitäisi kaikkien ymmärtää, että jos suosimme kotimaista – voimme kaikki paremmin. Silloin meille syntyy enemmän työpaikkoja, eikä pelkästään siihen omaan firmaan. Se pitää ajatella vähän kuin renkaat vedessä – alihankkijat, erilaiset palvelut ja logistiset ratkaisut. Se tuo meille kaikille työtä, kun suosimme kotimaista valmistusta. Kotimaisuus ja korkea laatu kulkevat käsi kädessä, Höglund kiteyttää lopuksi.

Onnistuisiko tämä muualla kuin Porin seudulla?

– Kyllä varmasti samoja arvoja pystyisi toteuttamaan missä tahansa muuallakin Suomessa. Henkilökohtaisesti koen, että yrittäminen täällä onnistuu paremmin kuin pääkaupunkiseudulla. Mun on helpompi onnistua täällä, Harri myhäilee tyytyväisenä.