Sari De Meulder

Porin Satamassa toimitusjohtajana toimineen Sari De Meulderin intohimona on luonnossa liikkuminen – etenkin ulkoilu koirien kanssa. Myös hiihtäminen on lähellä sydäntä.
Sari De Meulderia ulkoilemassa

– Kaksi koiraa on loistava tapa katkaista työpäivä ja lähteä niiden kanssa ulos. Se on yksi ”valkoinen hetki” päivässä. Se tapahtuu aina ulkoilmassa. Rakastan vaeltamista ja patikointia. Hiihto on myös nykyään pään räjäyttävä kokemus, Sari lisää.

Koti ja leipominen ovat myös Sarille tärkeitä rentoutumisen kannalta. Paljon merillä aikaa viettävälle miehelleen hänellä onkin tapana valmistaa yllätys joka viikko, kun mies ei ole työmatkoilla.

– Jo seurusteluajoista lähtien olen tehnyt henkisen lupauksen leipoa erilaisen kakun joka viikonloppu. Rakastan leipomista yli kaiken. Kun leipoo ja syö, niin pitää myös jollakin tapaa liikkua, Sari nauraa lopuksi.

Entä mitä ajatuksia herättää Porin seutu intohimoisen ulkonaliikkujan mielessä?

– Muun muuassa mieheni perheeltä, jotka asuvat Keski-Euroopassa, on tullut palautetta siitä, että suomalaiset eivät ymmärrä millaisessa paratiisissa elävät. On puhdasta luontoa ja mahdollisuuksia vaikka mihin ulkoilmassa ja luonnossa harrastamiseen – on se sitten purjehtimista, ulkoilua Yyterin rannalla tai mitä hyvänsä. Mahdollisuudet ovat täysin eri luokkaa, kuin Keski-Euroopassa missään. Jo pelkkä hiljaisuus aiheuttaa ihmettelyä ja ihailua, pohtii Sari ulkomaalaisista tutuistaan.

– Sen huomaa itsekin, kun palaa reissuiltaan maailmalta, että kotiin palattua jatkuva taustahäly katoaa ja korva lepää. Täällä on turvallista. Mahtava paikka kasvattaa lapsiaan. On koulutusta, terveydenhuoltoa ja kaikki toimii, Sari summaa tuntojaan kotiseudustaan.

Miten Pori palvelee liiketoiminnan harjoittajan näkökulmasta?

– Porilla on pitkät perinteet teollisena ympäristönä. Minkä tahansa liiketoiminnan aloittaminen täällä on käytännössä hyvin helppoa. Valmis ponnistuspohja on jo todella erinomainen. Oli kyseessä sitten elinkeinotoiminta tai rakentaminen – kaupunkiorganisaatio on hyvin helposti lähestyttävä ja äärimmäisen ketterä. Satamaympäristön kannalta hyvä esimerkki on LNG-terminaali – koko prosessi hujahti läpi muutamassa kuukaudessa, vaikka siihen olisi käytännössä voinut mennä kaksikin vuotta, Sari kertoo omakohtaisista kokemuksistaan.

– Paljon saa apua kun osaa vain pyytää.

Onko Porin seutu vaikuttanut myös omaan työntekoon?

– Tässä alueessa on valtavasti potentiaalia. Satamaa referenssinä käyttäen voi sanoa, että on mahdollisuus laajentua ja tehdä vaikka mitä. Useimmilla suomalaisilla satamilla on hyvin rajalliset mahdollisuudet laajenemiseen fyysisten rajoitteiden vuoksi – tilaa vain ei ole. Porin seudulla vapaita tontteja riittää satoja hehtaareita. Kulkuyhteydet ovat silti hyvät, liikkumiseen liittyvä infra on kunnossa niin valtateiden kuin rautateidenkin osalta ja niistä kehitetään alati parempia.

Mitkä teemat ja arvot ohjaavat työtäsi?

– Henkilökohtaisesti samat arvot ovat seuranneet muuttumattomina läpi kolmikymmenvuotisen urani, mutta toimitusjohtajana luonnollisesti pitää olla myös strategia – liiketoiminnallisen strategian ohessa pitää olla myös kestävän kehityksen strategia. Oli kyseessä sitten mikä tahansa yhtiö, siihen mielestäni nivoutuu kaikki. Kunnioita ympäristöä ja tee parhaasi, että kuormitat sitä mahdollisimman vähän. Toiseksi jokaisen liiketoiminnan pitää olla myös kannattavaa. Kolmantena haluan nostaa oman henkilöstön merkitystä esille. Miten huolehtia henkilöstön turvallisuudesta sekä työssä jatkamisesta entistä pidempään – eläkeiän alati karatessa kauemmas. Itse olen henkisesti valmistautunut siihen, etten pääse koskaan eläkkeelle – sitten tulen vaikka 97-vuotiaana rollaattorilla töihin, Sari nauraa.

– Se on aidosti tärkeää, että henkilöstöllä on hyvä olla. Se on minulle henkilökohtaisesti merkittävää, että työntekijät ovat aidosti ja oikeasti ylpeitä työpaikastaan. Se varmasti pitää paljolti paikkansakin.

Olisiko tämä mahdollista jossain muualla kuin Porissa?

– Mielestäni sen kuuluu olla mahdollista kaikkialla, koska olemme länsimainen kulttuuri ja kaikki nämä asiat ovat hyvinkin oleellisia ja tärkeitä.