Poriin uusi metallialan opintokokonaisuus – tavoitteena lisätä alan osaajia Satakunnassa

Porin kaupunki, Aalto-yliopisto, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Satakunnan metallinjalostusyritykset ovat aloittaneet yhteistyön, jolla pyritään lisäämään metallialan osaajia Satakunnassa ja alan maisteriohjelman opiskelijoita Aalto-yliopistossa.

Yhteistyö konkretisoituu SAMK:n uuteen opintokokonaisuuteen, mahdollisuuteen hakea jatko-opintoihin Aalto-yliopistoon sekä Satakunnan metallinjalostusyritysten tarjoamiin kesä- ja diplomityöpaikkoihin alan opiskelijoille.

Satakunnan ammattikorkeakoulussa alkaa syksyllä 2020 ympäristö- ja energiatekniikan opiskelijoille räätälöity opintokokonaisuus, jonka suoritettuaan opiskelijoilla on paremmat mahdollisuudet tulla hyväksytyksi Kemiantekniikan korkeakoulun Sustainable Metals Processing -pääaineeseen.

– Räätälöidyt opinnot antavat sellaista osaamista, jonka avulla opiskelijat pystyvät menestymään opinnoissa Aalto-yliopistossa. Opintokokonaisuus on suunniteltu niin, että se tarjoaa samoja valmiuksia, joita kemian tekniikan kandidaattikoulutuksessakin on, kertoo Aalto-yliopiston metallurgian professori Ari Jokilaakso.

Yhteistyön myötä Satakunnan yritykset saavat korkeasti koulutettuja osaajia ja Aalto-yliopisto lisää motivoituneita metallialan maisteriopiskelijoita. Yhteistyö myös lisää SAMK:n houkuttelevuutta opiskelupaikkana sekä Satakunnan ja Porin houkuttelevuutta paluumuuttopaikkana.

SAMK:n opiskelijoille tarjoutuu mahdollisuus Aalto-yliopiston maisteriopintoihin niin, että side ja yhteys omaan kotipaikkakuntaan säilyy. Yhteistyössä mukana olevat yritykset ovat sitoutuneet tarjoamaan opiskelijoille kesätöitä ja diplomityöpaikkoja.

– Yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa saa nyt täysin uuden muodon, jonka vaikuttavuus mitataan nimenomaan osaavan työvoiman rekrytoinnissa alueen värimetalliklusterin yrityksiin. On hienoa, että Porin kaupunki on saanut olla myötävaikuttamassa tämän yhteistyön syntymiseen vähintäänkin saattamalla Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston yhteisen pöydän ääreen ihan konkreettisesti, kertoo Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

Porin kaupungin, Aalto-yliopiston ja SAMKin lisäksi yhteistyössä ovat mukana Outotec, Nornickel, Aurubis, Boliden Harjavalta, Cupori ja Luvata.

Satakunnan ammattikorkeakoulu