Porin seudun akkuekosysteemillä erinomainen kasvupotentiaali – BASF:n jätti-investointi etenee aikataulussa

Maailman suurin kemikaalien valmistaja, saksalainen BASF vahvistaa Porin seudulle rakentuvaa akkuklusteria. Yhtiön Euroopan ensimmäisen akkumateriaalien tuotantolaitoksen rakentaminen etenee aikataulussa.

BASF:lla on noin 120 000 työntekijää ja liikevaihto vuonna 2019 oli noin 60 miljardia. Suomesta löytyy akkuteollisuuden kannalta merkittäviä mineraaleja, uusiutuvaa energiaa ja vastuullista huippuluokan osaamista. Yrityksen ensimmäinen Euroopan akkumateriaalien tuotantolaitos valmistuu vuonna 2022 Suomeen, Harjavaltaan. Päätöstä edesauttoi Suomen ensimmäinen akkuklusteri. Yhteistyötä tehdään Nornickel Harjavallan tehtaan kanssa, joka tuottaa nikkeliä ja kobolttia, mitkä toimitetaan BASF:n tuotantolaitokseen. Naapuriin on myös rakentumassa Fortumin litiumioniakkujen kierrätyslaitos. Lue lisää täältä.

Nykyinen akkuekosysteemi huomioi akkujen valmistamisen, mutta loogisena jatkona voisivat toimia akkukennotehtaat, jotka ovat työllisyysvaikutuksilta ja investointien kannalta kaikista merkittävimpiä. Meri-Porin alueella on valmiita perusinfran käsittäviä isoja alueita, johon uusi akkumateriaali- ja elektroditehdas soveltuisi mainiosti. Porin Kupariteollisuuspuistossa toimivat yritykset ovat mukana sähköistyvän yhteiskunnan liiketoiminnassa, mikä tuo lisäarvoa Satakunnan akkuklusterille.

– Nykyisten tehtaiden laajennuksissa ja tuotannon kasvussa on paljon potentiaalia. Sitten on olemassa vielä kierrätyspuoli, minkä kasvunäkymät ovat myös suuret, selventää Porin kaupungin elinkeinopäällikkö Janne Vartia.

Satakunnan teollisuusvyöhyke tuottaa koko Suomen viennistä noin kaksi miljardia, mikä vastaa 7 % koko maan osuudesta. Tulevaisuuden näkymät ovat valoisat ja esimerkiksi Euroopan komission mukaan Euroopassa on akuille 250 miljardin euron markkinat vuonna 2025.

– Näemme tässä valtavasti potentiaalia. Meillä on meneillään ensimmäinen vaihe projektia, mutta voimme modulaarisesti laajentaa kapasiteettia Harjavallassa. Ostimme 14 hehtaaria maata juuri sitä varten, että voimme laajentua, huomauttaa BASF:n Suomen-maajohtaja Tor Stendahl.

Kuparirullat