Hackathon yllytti innovoimaan

Satakunnan ammattikorkeakoulussa järjestettiin 12. marraskuuta Hackathon-tapahtuma, RoboAI Innovation Challenge. Tapahtumassa neljä organisaatiota esitteli haasteen, johon osallistujista muodostetut joukkueet pohtivat ratkaisua. Haasteet liittyivät muun muassa robotin käyttökoulutukseen ja hiilineutraaliuteen.

– Yritykset ovat satsanneet tapahtumaan osallistumiseen ja täällä esitellyt haasteet ovat yritysten todellisia tarpeita vastaavia, kertoo tapahtuman pääorganisaattori Santeri Koivisto SAMKista.

Tapahtuma oli osa SAMKin ja Tampereen yliopiston tutkimus- ja tuotekehityskeskus RoboAI:n luotsaamaa teknologiatapahtuma RoboAI-viikkoa. Osallistujia Agora-salissa oli noin kuusikymmentä, lisäksi toistakymmentä ongelmanratkojaa osallistui tapahtumaan virtuaalisesti.

Rento tapahtuma, todelliset kehityshaasteet

Yksi haastetehtävän tapahtumaan tuonut yritys oli kappaleenkäsittelyjärjestelmiin erikoistunut Orfer, jonka edustaja Ola Turunen esitteli osallistujille mahdottoman tehtävän uuden pakkausratkaisun suunnittelusta.

Turunen kertoi olevansa kiinnostunut kaikenlaisista ideoista, vaikka kaikenkattavan kokonaisratkaisun keksiminen onkin todennäköisesti mahdoton tehtävä. Ratkaisuehdotuksen lisäksi Turunen oli kiinnostunut kohtaamaan taitavia ja innovatiivisia ihmisiä tapahtuman kautta.

– Jos toinen ihminen kertoo sinulle ideansa, se on kullan arvoista, vaikka idea sinänsä olisi käyttökelvoton sanoo Kasper Peltonen, yksi tilaisuuden mentoreista.

Mahdottomaan tehtävään tarjottiin erilaisia ratkaisuja. Haasteeseen tarttuneet Oskar Forssel ja Pyry Pajunen esittelivät Hämähäkkimiehen seitistä inspiraation saaneen 3D-tulostetun sellupohjaisen pakkausseitin. Juuso Lehtonen työryhmänsä kanssa taas esitteli täysin uuden ajatuksen maissitärkkelyksestä valmistetusta, uretaanin tapaan suihkutettavasta vaahdosta, jolla pakattava tuote suojattaisiin.

– Opiskelijoiden ratkaisut olivat todella korkeatasoisia ja niissä oli huomioitu monipuolisesti niin teknologiset, markkinoinnilliset kuin yritysvastuunkin näkökulmat. Tuomariston tehtävä oli todella haastava ja erot kilpailevien ratkaisujen välillä olivat pieniä, Talent Boost -palveluiden vetäjä Pauliina Harrivaara toteaa. Talent Boost -tiimi oli tapahtuman toinen pääjärjestäjä.

Kokemusta ja kontakteja

Päivän aikana kilpailevia ryhmiä mentoroi Kasper Peltonen ja Rasmus Basilier, jotka myös ohjasivat osallistujia design-prosesseissa ja pitchausten toteuttamisessa. Myös kokeneet hackathonin järjestäjät Noora Frelander ja Mirza Sagdati luotsasivat omia tiimejään menestyksekkäästi.

Tuomaristo koostui haasteyritysten edustajista Ola Turusesta Orferista, Antti Lumpeesta Universal Robotsilta, Mari Heikkisestä Fysiotähdestä ja Meri Oleniuksesta Samkista. Lisäksi asiantuntemusta tuomaristoon toivat Pirita Ihamäki Robocoastista, Salla Siivonen Turun Kauppakorkeakoulusta, sekä Elias Pihala Pori Enterpreneurship Societyn edustajana.   

Tapahtuman päätteeksi parhaat ideat palkittiin.

– Palkintoja arvokkaampia ovat kuitenkin kontaktit, joita jokaisella osallistujalla on mahdollista hankkia omalla aktiivisuudella, muistuttaa Santeri Koivisto.

 

Teksti: Mari Ahvenjärvi

Kuva: Petra O’Rourke

 

tapahtumaan osallistuneet oppilaat seisovat agora-salissa kuuntelemassa puhujaa. Kuvassa automatiikka robotteja pöydällä.