Ympäristö: Kiertotalouden keskus kasvaa Porin satamassa

Viimeisimmässä Ympäristö-julkaisussa 5/2022 käsitellään Porin sataman kupeeseen kasvavaa vahvaa uusiutuvaan energiaan ja kiertotalouteen erikoistuvaa teollisuusaluetta. Mäntyluodon ja Tahkoluodon satama-alueista koostuva Porin satama on yksi Suomen merkittävimmistä tavarasatamista.

Sataman kautta laivataan maailmalle ja tuodaan metallijalostuksen tuotteita ja raaka-aineita, nestemäistä ja kiinteää bulkia sekä kiertotalouden ja vihreän energian tuotteita. Tuotteita ja materiaaleja liikkuu sataman läpi noin neljän miljoonaan tonnin edestä vuosittain.

– Otollinen sijainti ja hyvät liikenneyhteydet ovat keskeisiä valttejamme. Mäntyluotoon ja Tahkoluotoon kulkevat sähköistetyt rautatiet, ja kumipyöräkuljetuksille on tarjolla ruuhkattomat tieyhteydet kaikkiin ilmansuuntiin. Meriliikenteen kannalta tärkeä etu on se, että avomeri avautuu suoraan satamasta. Tämä nopeuttaa merikuljetuksia ja vähentää luotsauksen tarvetta, Porin Satama Oy:n toimitusjohtaja Vesa Mäkilä avaa jutussa.

Lähivuosina alueelle ja laajemmin Meri-Poriin on luvassa merkittäviä kiertotalouden ja uusiutuvan energian investointeja. KuMeKo Group esimerkiksi rakentaa alueelle kierrätysterminaalin, Bio-Energo biokonversiolaitoksen ja Critical Metals vanadiinin tuotantolaitoksen. Tuulienergiaa tuottava Hyötytuuli puolestaan laajentaa tuulipuistoaan Tahkoluodossa.

– Hyötytuuli laajentaa merituulipuistoaan 10:stä yli 40:een voimalaitosyksikköön, ja australialainen Critical Metals on vuokrannut Mäntyluodon satama-alueelta 20 hehtaaria maata kestävän kehityksen mukaisen vanadiinin tuotantolaitoksen rakentamiseen. Terästeollisuuden kuonasta erotettavaa vanadiinia tarvitaan etenkin akkuteollisuudessa. Meillä olisi kiinnostusta saada sataman alueelle myös uusia vetytalouden hankkeita, Mäkilä toteaa.

Koko juttu on luettavissa osoitteessa  https://newspool.fi/artikkelit/kiertotalouden-keskus-kasvaa-porin-satamassa/

Ympäristö-julkaisu löytyy osoitteesta https://issuu.com/contenthouseoy/docs/content_house_ymparisto_5_2022

Tahkoluodon satama ilmasta kuvattuna jossa sataman logo oikeassa alareunassa