Kymmenes TiedeAreena tarjoilee tutkimustärpit keskelle kaupunkia

Perjantaina 23. syyskuuta vietetään kymmenettä TiedeAreena-tapahtumaa. Vuosittainen, kaikille avoin ja maksuton TiedeAreena tuo Porin yliopistokeskuksessa tehtävää monipuolista ja innovatiivista tutkimusta tutummaksi kaikille kaupunkilaisille. Tänä vuonna ajankohtaisten aiheiden kattaus koostuu muun muassa kyberturvallisuudesta ja uhkaavista talousnäkymistä.

TiedeAreenan nimi on vaihtunut vuosien aikana muutaman kerran, mutta nimimuutoksista huolimatta tapahtuman päätarkoitus on pysynyt samana. Tavoitteena on yhä nostaa tutkijoiden profiilia ja tuoda tietoa laajalle yleisölle tutkijan ammatista ja työtehtävistä. Porissa TiedeAreenan tärkeänä tehtävänä on myös tuota yliopistokeskusta ja siellä tehtävää tutkimusta näkyväksi kaupungissa. TiedeAreenan koko ohjelma löytyy täältä.

– Haluamme jalkauttaa talossa tehtävää tutkimusta kaupunkilaisten keskuuteen. Tänä vuonna TiedeAreena näkyy Kauppakeskus Puuvillassa ja Kulttuurikulmassa. Päivän aikana toivotamme tietenkin ihmiset tervetulleiksi myös yliopistokeskukseen, jossa järjestetään yleisöluentoja, kertoo koordinaattori Miina Yliluoma Porin yliopistokeskuksesta.

Tänä vuonna ohjelmaa uudistettiin, ja sitä riittää aamusta iltaan asti. Tutkijat Areenalla -tilaisuudessa otetaan katsaus Porin yliopistokeskuksessa tehtävään tutkimukseen ja illalla Pori rock-illassa tehdään tiedettä rock-asenteella. Myös ajankohtaisia teemoja haluttiin mukaan ohjelmaa, ja päivän aikana pohditaankin myös kyberturvallisuutta ja uhkaavia talousnäkymiä. Porin kaupungin turvallisuuspäällikkö Jukka-Pekka Schroderus on mukana kyberturvallisuutta koskevassa esityksessä, joka on katsottavissa myös verkossa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Laulainen puolestaan ottaa osaa paneelikeskusteluun, jossa pohditaan sitä, onko edessä uusi lama.

Tulevaisuuden asiantuntijat ja -tekijät tutuiksi

Porin yliopistokeskuksessa ahertaa monialaisen ja -puolisen tutkijajoukon lisäksi myös iso joukko eri alojen opiskelijoita. Yliopistokeskuksessa toimivat Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopisto sekä Tampereen yliopisto. Yliopistokeskuksesta valmistuu humanististen tieteiden kandidaatteja ja filosofian maistereita, kauppatieteiden ja yhteiskuntatieteiden kandidaatteja ja maistereita sekä eri tutkintolinjojen diplomi-insinöörejä. Ensi keväänä tulee hakuun myös tekniikan kandidaattitutkinto-ohjelma Turun ja Tampereen yliopistojen yhteistyönä.

– Meiltä valmistuu laajasti eri alojen osaajia ja tulevaisuuden asiantuntijoita. Videoprojektimme ”Minun Pro Gradu -työni” on hieno tapa esitellä sitä, miten monipuolista osaamista opiskelijoillamme on ja miten värikästä tutkimusta he tekevät. Tarkoitus on myös innostaa tulevia ja nykyisiä opiskelijoita sekä herättää ajatuksia tutkimuksien aiheista, kehuu Siiri Rokkanen Porin ylioppilasyhdistys Pointer ry:stä.  

Minun Pro Gradu -työni -videoilla on esitelty muun muassa suomalaisissa shakkiseuroissa vapaaehtoistyötä tekevien motivaatiota, johdon ohjausta ja jännitteiden kontrollointia kasvuvaiheessa olevissa yrityksissä sekä nuorten minäesityksiä Instagramissa. Kaikki Minun Pro Gradu -työni -videot löytyvät täältä.

 

TiedeAreenaa mainostava lakana punatiilisen yliopistokeskuksen seinässä